THE UNIQUE HISTORY OF THE COAST HOTEL AND VARBERG

Historievandring runt Kusthotellet

Lär dig mer om historien runt vårt historiska hotell. Vår guide Peter Börjesson är sedan många år verksam som uppskattad guide och föredragshållare i Varberg. Han tar er med på en vacker vandring i vår natursköna omgivning. Du får ta del av historien om Kustsanatoriet och hur Varberg och Sverige såg ut i början av 1900-talet när tuberkulosen härjade. Men vandringen belyser även mer glada berättelser om Carl Larssons vilda sommarbesök i staden och om bondesonen Doktor Almer som blev läkare. Vandringen blandar historiska guldkorn med anekdoter och en stor nypa humor. Kläder efter väder och bra skor rekommenderas! 

  • Tid: ca 60 minuter. Visningens längd kan anpassas efter önskat innehåll.

Historievandring på Varbergs fästning

För 400 år sedan, 1618, stod den färdig – Varbergs fästning. Efter trettio års byggande hade den danske kungen Christian IV fått ännu en stark gränsfästning mot Sverige. Följ med på en tur ute på vallarna, in i bastion Grå munken och avslutningsvis in i en av fängelsehålorna för att lära dig mer om platsens medeltida historia, vad bastionerna var till för, vilka fångar som kan ha suttit inlåsta här och mycket annat. Kläder efter väder och bra skor rekommenderas! 

  • Tid: ca 60-70 minuter.

Dramatiserad vandring på Varbergs fästning

Vill ni få en ännu mer levande bild av livet på den danska fästningen i början av 1600-talet finns möjligheten att boka en dramatiserad vandring. Här kastas du rakt in i handlingen och får följa med huvudpersonerna i historien runt på fästningen. Vandringen ”Stolthet och trolldom” utspelar sig under sommaren 1618. Ryktet säger att kung Christan IV är på väg för att inspektera den färdigbyggda fästningen och den skärrade slottsherren får bråttom att städa upp på området. Men allt verkar inte stå rätt till – i bastionerna sker oförklarliga saker allt medan en märklig figur smyger omkring utanför slottet… Och varifrån kommer alla ärtor? 

  • Tid: ca 60-70 minuter.

Guidad tur på Hallands kulturhistoriska museum

En guidad tur på Hallands kulturhistoriska museum är en spännande, livfull och inspirerande upplevelse som kan skräddarsys efter era önskemål. Här kan ni få höra historien om mannen som vi idag känner som Bockstensmannen och om alla de mysterier som omger hans död i mitten av 1300-talet. Men det finns så mycket mer, som forntidens små guldgubbar och fästningens brokiga historia. Ni får reda på varför så många av stadens föremål hamnade i en brunn. Här hittar ni också kulknappen och får själva ta ställning till om det verkligen kan vara den knapp som dödade Karl XII 1718. Kläder efter väder och bra skor rekommenderas! 

  • Tid: ca 60 minuter. Visningens längd kan anpassas efter önskat innehåll.