Vår unika historia

En drömlik plats i goda vänners sällskap

Den här platsen har någonting alldeles unikt. Någonting magiskt. Våra praktfulla byggnader och det förtrollande landskapet utanför för oss in i en egen liten värld. Den glittrande kustremsan som syns från många rum gör gott för själen. År 1992 blev hotellet till Varbergs Kurort och idag är vi Varbergs Kusthotell. En plats för njutfullt umgänge i en avslappnad atmosfär som inspirerar till livsglädje och balans. 

Att det vilade någonting speciellt över jordplätten som vårt hotell har sin plats på kom en doktor vid namn Johan Severin Almer underfund med redan i början av 1900-talet. Det var då han öppnade Kustsanatoriet Apelviken, som vår kurort först hette. Att han valde just den här platsen berodde på hans fasta övertygelse om att sol, frisk luft, salta bad och näringsrik kost hade stor inverkan på hälsan. En helande livsåskådning som vi bär med oss än idag. 

Vi är otroligt stolta över att föra vidare ett så fint arv och vi tänker såklart att vi är en del av historien vi också. Alla kopplar av på olika sätt och därför erbjuder vi en mängd alternativ för våra besökare. Vissa hämtar näring till tonerna av havets rullande vågor, andra väljer en lång lunch och en tredje älskar att njuta av varma bad och skön massage. Här gör man lite som man vill. Huvudsaken är att alla som hälsar på hos oss lämnar med en lite större dos välbehag i kroppen.

VÅR SPAHISTORA

Att vi använder havet för energigivande, välgörande och avslappnande upplevelser är inget nytt. Vi förädlar de spa- och kurtraditioner som funnits lokalt i Varberg i mer än 200 år. Vi är stolta över att vara en del av Varbergs unika och levande spa- och havsbadmiljö.

Hälsobrunnen Svartekällan

Varbergs startade sitt anseende som en hälsosam ort, när stadens naturliga källa, Svartekällan i Apelviken, började brukas som hälsokälla i början på 1800-talet. Källan fick ryckte om sig att kunna bota sjukdomar och skydda mot ondska. Att "dricka brunn" var på modet, det gjorde man gärna till en härlig supé i gröngräset. Svartekällans brunn var i bruk 1811-1888 och lockade många hälsogäster till staden. 

Varm- och kallbadhusen uppkomst

Under mitten av 1800-talet hade både järnvägarnas tillkomst och ångbåtstrafiken fått reslusten till Varberg att öka kraftigt. Därför bestämde staden att bygga både ett nytt modern varmbadhus och ett kallbadhus som stod klara år 1886. Här erbjöds gästerna gyttje- och tångbad, massagerum, bastur, flera duschar och varma och kalla havsbad. Badhusen hämtade inspiration från den högstående islamiska badkulturen. 

Badgästernas antal ökade med flera hundra och både celebriteter och kungar besökte staden. Det betydde mycket för Varbergs rykte som framstående kurort.

Kustsanatoriet grundas

I början av 1900-talet spreds turberkulosen i Sverige. Varbergsläkaren Johan Severin Almer, grundade 1902 Kustsanatoriet i Apelviken för fattiga barn som på grund av dålig kost och bristande hygien lättare smittades av turberkulosen. Bra kost, sol, havsbad och gymnastik var den rekommenderade behandlingen, fram tills dess att effektiva läkemedel utvecklades i mitten av 1900-talet.

Varbergs Kusthotell huserar idag i byggnaderna som Johan Almer lät grunda. Vi har honom att tacka för vårt havsnära läge och för våra vackra byggnader med sina generösa ljusinsläpp.

Havsbaden ökar i popularitet

Möjligheten att så småningom kunna resa med tåg, bil och cykel förde människorna från inlandet ut till kusten och stränderna. Badandet utvecklades mer och mer till ett folkligt nöje och från slutet av 1930-talet blir det en självklar del av sommarlivet i takt med att alla får lagstadgad semester. Under 50-talet börjar badgästerna anlända med husvagn till stadens campingplatser. Kiosker, restauranger, hotell och sommarhus blir en del av badmiljön. Varberg ständer fylls av besökare från när- och fjärran. 

Från kurort till spa-stad

Kurortslivet har förändrats från 1800-talets bot och bad till 2000-talets njutning och avkoppling i moderna spa-anläggningar. Varberg är idag en modern spa-stad med flera spaanläggningar som för vidare stadens badtraditioner på sina egna vis. 

Dagens Thalasso-spa

Från början av 2000-talet har Kusthotellets egna moderna Thalasso-spa bjudit besökare på havsnära välmående. Våra klassiska behandlingar som tångbad, kallbad, bastubad och massage bottnar i en lång spatradition. 

Fastän dåtidens baderskor är utbytta till certifierade spaterapeuter, så är grunden för vårt spa, Thalasso-terapin eller hälsa från havet, fortfarande den samma, och löper som en röd tråd genom seklen.