Vår unika historia

En drömlik plats i goda vänners sällskap

Den här platsen har någonting alldeles unikt. Någonting magiskt. Våra praktfulla byggnader och det förtrollande landskapet utanför för oss in i en egen liten värld. Den glittrande kustremsan som syns från många rum gör gott för själen. År 1992 blev hotellet till Varbergs Kurort & Kusthotell och idag är vi Varbergs Kusthotell. En plats för njutfullt umgänge i en avslappnad atmosfär som inspirerar till livsglädje och balans. 

Att det vilade någonting speciellt över jordplätten som vårt hotell har sin plats på kom en läkare vid namn Johan Severin Almer underfund med redan i början av 1900-talet. Det var då han öppnade Kustsanatoriet Apelviken, som vår kurort först hette. Att han valde just den här platsen berodde på hans fasta övertygelse om att sol, frisk luft, salta bad och näringsrik kost hade stor inverkan på hälsan. En helande livsåskådning som vi bär med oss än idag. 

Vi är otroligt stolta över att föra vidare ett så fint arv och vi tänker såklart att vi är en del av historien vi också. Alla kopplar av på olika sätt och därför erbjuder vi en mängd alternativ för våra besökare. Vissa hämtar näring till tonerna av havets rullande vågor, andra väljer en lång lunch och en tredje älskar att njuta av varma bad och skön massage. Här gör man lite som man vill. Huvudsaken är att alla som hälsar på hos oss lämnar med en lite större dos välbehag i kroppen.

LYSSNA PÅ VÅR HISTORIA

Upptäck vår plats och lyssna på hotellets historia och vad platserna runt omkring har att berätta. I 12 avsnitt tar Peter Börjesson dig runt på en digital historievandring. Lyssna där du är eller ta dig runt med hjälp av kartan.

Kurortens historia

Ordet kurort har sitt ursprung i 1800-talet och är en benämning på en ort där hälso- och sjukvård ges i anslutning till någon naturtillgång, t.ex. bra klimat, en viss badform eller en mineralkälla.


Hälsobrunnen

Vid 1800-talets början var den svenska sjukvården dåligt utvecklad och en av de få möjligheterna till bättring för kroniska sjukdomar var att vistas vid någon av landets kurorter och ”dricka brunn”. Behandlingen var lika enkel som genial: ”Drick 7-9 liter vatten/dag, stående, helst gående”.

Varberg startade sitt anseende som en hälsosam ort, när stadens naturliga källa, Svartekällan, började brukas som hälsokälla i början på 1800-talet. Svartekällan låg i Stora Apelviken och var i bruk 1811-1888. Platsen finns fortfarande kvar och är utmärkt med ett kulturminnesmärke, men källan är otjänlig. Så småningom uppfördes ett brunnshus inne i staden, vid nuvarande Brunnsparken mitt emot kyrkan och vattnet från Svartekällan hämtades dit.


Badhusen

I takt med att brunnsdrickandet blev mer och mer populärt, kompletterades det med badande i både varmt och kallt vatten. Fram till 1869 var det förbjudet att bada direkt i havet, då det var ”förenat med livsfara” och därför uppfördes speciella badhus. Varm- och kallbadhus byggdes norr om fästningen och nuvarande Societetsparken tog form. Det nuvarande kallbadhuset är det tredje som uppfördes, eftersom de första två blåste sönder i hårda stormar.

Det första Varmbadhuset byggdes 1822 och innehöll 5 badrum där det redan på den tiden gjordes inpackningar, tångbad och massage. Varmbadhuset ersattes sedan i början på 1900-talet av ett toppmodernt badhus öster om fästningen och här låg delar av Varbergs Kurort tills dess att flyttlasset gick till Lilla Apelviken 1992.


Havsbaden ökar i popularitet

Möjligheten att så småningom kunna resa med tåg, bil och cykel förde människorna från inlandet ut till kusten och stränderna. Badandet utvecklades mer och mer till ett folkligt nöje och från slutet av 1930-talet blir det en självklar del av sommarlivet i takt med att alla får lagstadgad semester. Under 50-talet börjar badgästerna anlända med husvagn till stadens campingplatser. Kiosker, restauranger, hotell och sommarhus blir en del av badmiljön. Varbergs stränder fylls av besökare från när och fjärran.   

Kustsanatoriet Apelviken och Dr Almer

Lilla Apelviken, där Varbergs Kusthotell ligger idag, kallas ofta för KÅSA. Namnet kommer från förkortningen KSA som i folkmun efter generationer av varbergsdialekt har blivit till KÅSA. Förkortningen står för Kustsanatoriet Apelviken och har alltså fått sitt namn efter de byggnader som finns i området. 


Tuberkulosen

I början på 1900-talet var tuberkulosen den vanligaste dödsorsaken i Sverige och idén att bygga sanatorier kom ursprungligen från Schweiz och Tyskland. I Sverige inrättades sanatorier främst vid kusterna och i fjällvärlden där klimaten ansågs extra gynnsamma. Avsikten med sanatorierna var både att bota tuberkulosen och att skydda de friska från att smittas. 


Dr Almer och sanatoriet

1902 startade stadsläkaren i Varberg, Johan Severin Almer, vård av barn med tuberkulos vid lilla Apelviken. Barnen hade en form av tuberkulos som kallades för skrofulos, vilket yttrade sig genom svullna körtlar med varhärdar, kronisk snuva, läppeksem och katarr i ögonens bindhinnor. Almer, som också kallades för ”soldoktorn”, var fast övertygad om att sol, frisk luft, salta bad och en näringsrik kost hade en botande inverkan på sjukdomen.

Den första sommaren tillbringade 6 barn tillsammans med en sköterska i den bondgård som idag kallas Apelviksgården och ligger i utkanten av vårt område. 2 år senare bildades ”Föreningen för Kustvård åt skrofulösa barn” och den första egna paviljongen byggdes nere vid strandkanten. Verksamheten byggdes ut vartannat år och ökade hela tiden med antal barn och verksamheter.

Efter 11 år byggdes den första stenbyggnaden på området och det är den byggnad där vår bar ligger idag. Av de första träbyggnaderna finns inget kvar. Patienterna blev både fler och äldre och patienter med andra typer av TBC kom också till KÅSA. När Almer dog 1927 var sanatoriet i Varberg Skandinaviens största med 574 platser och ca 200 anställda. Området hade fått egen postadress och var i stort sett självförsörjande med egna odlingar, bondgård, bageri, snickeri, vävstuga, skola m.m.    


Apelvikens kyrkogård

Trots att behandlingen av tuberkulos på Apelvikens kustsanatorium var effektiv och merparten av patienterna tillfrisknade, så lyckades man inte rädda livet på alla som kom hit. En stor del av patienterna kom ifrån fattiga förhållanden och deras hemorter fanns spridda i landet. Att frakta hem döda anhöriga var så kostsamt att många inte hade möjlighet till detta. Till att börja med begravdes sanatoriets döda på stadens kyrkogård, men 1925 fick man tillstånd att anlägga en egen kyrkogård inom området.

Doktor Almer avled på sin 66-årsdag den 13 maj 1927 och i samband med hans begravning invigde man kyrkogården. Han blev således den första som fick sin gravplats här. En hög minnessten över Almer och hans livsverk finns i kyrkogårdens sydvästra hörn.

Apelvikens sjukhus och omvandlingens tid


Ny tid av vård

Efter andra världskrigets slut avtog tuberkulosen pga. mediciner och vaccin. Verksamheten utvecklades med ortopedi och behandling av polio. 1967 fick Kustsanatoriet det nya namnet Apelvikens sjukhus, med verksamheterna ortopedi och långvård. När det nya sjukhuset i Varberg så småningom öppnade i början på 70-talet återstod endast långvårdsverksamhet och en vårdskola i det gamla sanatoriet.


1985 - ett ödesår 

1977 övertog Landstinget hela Apelvikens Sjukhus för långvård och 1985 kom att bli ett ödesår för byggnaderna. Landstinget sålde nämligen sanatoriet till Olle Johansson Bygg i Borås och allt skulle rivas för att bygga sommarstugor på platsen.
Varbergs kommun utnyttjade då förköpsrätt för att rädda platsen från rivning och utlyste 1987 en idétävling. Vinnaren blev Contekton Arkitekter med förslaget att ”Bygga norra Europas modernaste kurortsanläggning med inriktning på rekreation, rehabilitering och konferens”. Anläggningen skulle bygga på traditionerna från Varbergs Kurort och Almers idéer om ljus och värme.


Byggnaderna färdigställs

Contekton fastighetsutveckling AB som stod bakom det vinnande bidraget fick i uppdrag att renovera så att områdets atmosfär bevarades och att de nya byggnaderna smälte in.
1991 färdigställs Kusthotellet med 39 sviter och 1992 flyttas Varbergs Kurorts verksamhet ner från Varmbadhuset och många av våra nuvarande kollegor flyttade med från gamla Varmbadhuset till Apelviken.

Förre talmannen Ingemund Bengtsson kunde äntligen inviga det som idag är Varbergs Kusthotell, då under namnet Varbergs Kurort och Kusthotell. Verksamheten bytte till viss del inriktning; från hälsohemsprägel till en totalupplevelse för kropp och själ, utan pekpinnar, och med hotell och restaurang under samma tak.     

Från Kurort till Kusthotell


Nya hyresgäster

Under den omfattande ombyggnationen och renoveringen i början på 90-talet bevarades mycket av den ursprungliga arkitekturen och mycket nytt kom till, men på ett sådant sätt att områdets atmosfär bevarades. Hela området gick under namnet Varbergs Kurort, och kommunen såg helst att de nya verksamheterna på platsen skulle ha en vårdande inriktning.

Från 1989-1994 marknadsfördes området som ett konferens- och rehabiliteringscenter. Utöver hotell- och spaverksamheten som delvis flyttade från gamla Varmbadhuset, fylldes byggnaderna på området med hyresgäster som på olika sätt hade en vårdande inriktning; däribland ätstörningscenter, samtalsmottagning, fotklinik, företagshälsovård etc. 


Varbergs Kurort- och Kusthotell

Varbergs Kurort-och Kusthotell hade vid starten 1992 ett stort utbud både inom friskvård med spaanläggning, spabehandlingar, hotellrum och restaurang och många kom hit i rekreationssyfte. Andra kom hit i rehabiliteringssyfte i 2-6 veckor och fick utredning och kartläggning av besvären med uppföljande behandlingar främst mot värk i axlar, rygg och nacke. För rehabiliteringsgästerna fanns även tillgång till läkarmottagning och sjukgymnast.

Under 90-och 00-talet var det en speciell tid för Kusthotellet, då flera framgångsrika fotbollslag valde att ladda upp här inför viktiga tävlingar. Landslagen från Holland och Tyskland valde att bo här under slutspelen i EM 1992. Bland de internationellt mest kända klubblag som varit på besök finns Benfica, Barcelona och Lazio. Även det svenska landslaget har vid ett flertal tillfällen valt hotellet för förberedelser inför viktiga tävlingar, mest känt är kanske dess uppladdning inför VM 1994 då laget vann brons i USA.


Inriktning mot konferens och spa stärks

1996 går den danska hotellkedjan Comwell in som ägare av Varbergs Kurort- och Kusthotell och verksamheten byter så småningom namn till Varbergs Kurort Hotell & Spa. Med Comwells kunskaper kring konferens och spa startade en omvandling av verksamheten från en sjukvårdande till en hälsopromotiv spa-verksamhet, samt en ökad satsning på konferenser och möten. Utvecklingen påskyndades bland annat av att Försäkringskassan drog ner nationella anslag för behandlingar på hälsohem och kurorter. 1996-97 byggdes det till 19 nya hotellrum, en ny salong för skönhetsbehandlingar och en ny matsal samt konferenscenter. Arbetet gav utdelning och 2005 placerade sig Varbergs Kurort Hotell & Spa på första plats i en internationell tävling om Europas bästa spa-hotell.

2003 utökades verksamheten ytterligare och Kompetenscentrum startades, med inriktning på spa- och hälsoutbildningar för blivande instruktörer och terapeuter. 2002-2016 erbjöds massageutbildning för gymnasieelever och vuxenutbildningar till certifierad Massageterapeut samt Yrkesutbildning till Medicinsk Massageterapeut. Idag bedrivs ingen utbildning i våra lokaler men både tidigare lärare och elever arbetar idag på vårt spa och på träningsavdelningen.

2010 valde man även att satsa mer på stora konferenser och Villa Apelviken byggdes. Villa Apelviken har med sina 233 kvm plats för upp till 220 personer. Huset har sina flexibla fördelar och kan enkelt förvandlas från en mässa till en avkopplande lounge. Denna byggnad inhyser även en rejäl lounge för mingel och fika samt 40 hotellrum med 80 bäddar.  


Varbergs Kusthotell blir Thalasso-spa

Närheten till havet har alltid varit kärnan i utbudet; redan 1992 byggdes den uppvärma havsvattenpoolen och våra spabehandlingar har alltid haft inslag av marina element, där tångbadet är vår äldsta behandling som följt med ända sedan kurbadandet för 200 år sedan.

År 2015 valde man att ytterligare ta fasta på de unika delarna av vårt spa och ett nytt Thalasso-koncept presenterades. Utöver de redan existerande delarna av vårt spa som faller under Thalasso-begreppet valde man även att bara använda sig av spaprodukter som innehåller marina element som mineraler, havssalt och alger. År 2016 uppmärksammades vi för vårt Thalasso-spa när vi blev utsedda till Sveriges bästa spa. Motiveringen löd: "Kurorten förvandlad till elegant kusthotell, utan att släppa Thalassokonceptet. En gång unik, alltid unik. Ett spa i tiden.”

För att ta fasta på det nya Thalasso-konceptet och markera närheten till havet bytte vi 2015 även namn till Varbergs Kusthotell och den del av verksamheten som arbetar med rehabilitering har särskilts som Kurortskliniken, som bl.a. erbjuder fysioterapi, sportrehab, KBT och rehabilitering för stress och sömnsvårigheter. 


Ett hotell och spa under ständig utveckling

Sedan den stora ombyggnationen i början av 90-talet har hotellet varit under en ständig utveckling, alltid med syftet att förvalta platsen på bästa sätt. Vi är otroligt stolta över att föra vidare ett så fint arv och vi tänker såklart att vi är en del av historien vi också. En del i att föra historien vidare handlar om att kunna möta kommande generationers behov av rekreation och avkoppling, på ett hållbart sätt. Som hotellverksamhet behöver vi även möta våra gästers förväntningar på rummens bekvämlighet och standard. Hotellet har renoverats i omgångar och under 2022 kommer alla hotellrum ha genomgått den senaste renoveringen. Ur ett hållbarhetsperspektiv strävar vi efter att upprätthålla och förstärka byggnadernas arkitektur genom varsamma ingrepp som harmonierar med byggnaderna och med en tidlös färgskala som för tankarna till havet.

Alla kopplar av på olika sätt och därför erbjuder vi en mängd alternativ för våra besökare. Vissa hämtar näring till tonerna av havets rullande vågor, andra väljer en lång lunch och en tredje älskar att njuta av varma bad och skön massage. Här gör man lite som man vill. Huvudsaken är att alla som hälsar på hos oss lämnar med en lite större dos välbehag i kroppen.

Foton från vår historia är hämtade från boken Apelviken - från kustsanatorium till Kurort. De flesta fotona är tagna av Matilda Ranch eller är inlånade av patienter och anställda vid Kustsanatoriet.