Tips för en hållbar konferens

7 tips för en hållbar konferens

1. Välj en Svanenmärkt hotell-och konferensanläggning 

Att välja en konferensanläggning som är Svanenmärkt är en garanti för att anläggningen följer de hårda krav som Svanen har satt upp för att verksamhetens belastning på miljön ska vara så låg som möjligt.

2. Res klimatvänligt till konferensen

Tåg är ett väldigt bra färdsätt som har låga utsläpp av klimatgaser. Väljer du ändå att resa med bil, fundera på om du kan samåka med kollegor för att minska era utsläpp. Till Varberg kan du enkelt ta dig med tåg, det är en 40 minuters tågresa från Göteborg och ca 2 timmar från Malmö. Från stationen är det 3 km till hotellet. Vid fint väder är det en härlig promenadväg annars går det lokalbussar eller taxi från tågstationen. Vi hjälper er gärna att ordna busstransport om ni vill samåka i gemensam buss från er startdestination.

3. Välj vegetariskt

Att ersätta kött med vegetariska alternativ är positivt för både miljö och hälsa. Till dig som önskar erbjuder vi helt vegetariska menyer, både till lunch och till middag. Till dricka serverar vi vatten tappat från kranen istället för serverat i plastflaskor.

4. Spara energi

Många små saker kan tillsammans göra stor skillnad. För att spara energi på plats kan du som är vår gäst minska din vattenförbrukning genom att återanvända handdukar på hotellrummet och använda din kaffekopp hela dagen för att spara in på disk. Den el-energi som förbrukas hos oss kommer från 100% förnybar energi.  

5. Främja Inkludering och social hållbarhet

Att alla känner sig inkluderade på mötet och på mötesaktiviteter är viktigt. Inkludering kan innebära att informationen finns på språk som alla förstår, att det finns hörselslinga för dem som är hörselnedsatta, att alla kan vara med på konferensaktiviteten oavsett fysiska förutsättningar och att alla får en chans att komma till tals under konferensen. Vi är måna om att alla konferensdeltagare skall kunna inkluderas, prata med oss så hittar vi lösningar som passar alla.

6. Digitalisera er konferens 

Genom att digitalisera delar av er konferens kan du spara in på miljön. Exempelvis kan mötesagendan eller programpunkter finnas digitalt på skärmen istället för i tryckt form till alla deltagare. Att göra mötesanteckningar på datorn sparar in på förbrukningsvaror som pennor och anteckningsblock. Långväga mötesgäster, kan ibland bjudas in digitalt genom en videokonferens för att spara in på transporter och tid. 

7. Byt konsumtionen av prylar mot upplevelser

Att konsumera en upplevelse istället för en produkt ger ett minne att ta med sig hem och är ett bättre alternativ för miljön. Hos oss finns goda möjligheter att berika din konferens med en upplevelse - som en massagebehandling, bastu- och kallbad i havet eller ett pulshöjande träningspass.