Tång

Tången från havet

I vårt Thalasso-spa är havet ständigt närvarande. Havet finns i vår uppvärmda havsvattenpool, havet är en del av våra behandlingar och våra spaprodukter innehåller marina element som salt, alger och mineraler. Och just tången har en alldeles särskild plats i våra hjärtan.

I Varberg har vi en speciell relation till tång. I hundratals år har vi badat i den och skrubbat våra kroppar med den. Tången är nämligen en naturlig källa till mineraler, vitaminer och spårämnen som är bra för oss. Och vi hittar den i havets egna skafferi.  

Spabehandling i Varberg | Varbergs Kusthotell

Tångbadet från förr

Tångmassage är vår äldsta behandling och lite av en signaturbehandling hos oss. I över 200 år har Varberg varit en plats för tångbad och tångmassage. Förr gick man till de gamla baderskorna på Varmbadhuset för att göra tångbad, lerinpackningar och massage. Sedan Kusthotellets början för 30 år sedan har vi fortsatt att förvalta och förädla de 200 år gamla traditionerna i vårt Thalasso-spa. 

Idag återfinns likadana träbadkar hos oss, havsvattnet kommer från samma hav utanför och tången plockas fortfarande för hand längs Varbergs kust.


HUR GÅR EN TÅNGMASSAGE TILL?

I vår tångmassage kliver du ner i ett träbadkar som är fyllt med uppvärmt havsvatten och tångruskor. Till en behandling används ca 1,7 kg sågtång som har skållats och vakuumförpackats. Tången är full av välgörande mineraler, vitaminer och spårämnen som är bra för vår kropp.  

Värmen i havsvattnet bidrar till avslappning och en ökad blodcirkulation som mjukar upp trötta muskler och leder. Spaterapeuten masserar sedan hela kroppen med sågtången.

Tångmassagen lämnar en pirrande känsla i huden och när spaterapeuten gått igenom hela kroppen får du vila en stund i det varma havsvattnet med tången och oljorna som har frigjorts i vattnet.  

Behandlingen bidrar till en skön avslappning i hela kroppen och lämnar huden silkeslen. Efteråt får du vila i relaxrummet med en kopp rykande tångte.    


tang_boat

Skördas i vårt närområde

Sågtången är en livskraftig art som växer nära ytan. Den kan överleva is på vintern, den kan torka ut vid lågvatten, och ändå återhämta sig när den kommer under ytan igen. I havet utanför Varberg breder den ut sig över stora områden under ytan. 

HANDPLOCKAS ÅRET RUNT

Sågtången handplockas ur havet längs Varbergs kust året om av Bosse, vår egen tångfiskare. Bo Albrektsson har skördat tång i Varberg under många år och vet vilka platser han ska skörda på. Han vadar ut i midjehögt vatten och skär av tången med kniv, ganska långt ned för att få hela ruskor. Tångruskorna flyter upp till ytan och han samlar ihop den i nätsäckar innan den tas i land. 

HÅLLBAR SKÖRD OCH HANTERING

För att värna om återväxten plockar han aldrig rent, utan lämnar kvar tång i beståndet så att den kan återhämta sig och bilda ny tång. Med hjälp av GPS-koordinater håller han koll på vid vilken tidpunkt han senast skördade på olika platser.  

Tången skållas och vakuumförpackas i påsar. I samband med att tången levereras, hämtar Bosse även upp den tång som vi redan använt i våra behandlingar, och komposterar den. Så sluts kretsloppet.

tang_under_ytan

Sågtångens näringsämnen

Både tång och alger innehåller i stort sett samma uppsättning av mineraler och spårämnen som finns i vår kropp, ämnen som frigörs när tången skållas innan behandling. Sågtången vi använder i behandlingar är en naturlig källa till en lång rad näringsämnen, som lämnar huden silkeslen efteråt.

SÅGTÅNGEN INNEHÅLLER HÖGA HALTER AV

 • protein
 • natrium
 • kalcium
 • kalium
 • magnesium

DEN INNEHÅLLER ÄVEN

 • jod
 • järn
 • zink
 • vitamin E
 • vitamin C
 • betakaroten