Varbergs Kusthotell 30 år

logo_hemsida_73a2751

2022 - ett jubileumsår!

År 1992 invigdes Varbergs Kusthotell, vilket innebär att vi i år, 2022, firar 30 år som hotell- och spaverksamhet!

Hotellet har under 30 år drivits för att ge gäster en totalupplevelse för kropp och själ, men vårt koncept bygger vidare på 200 år gamla traditioner av kurbadande, där Varberg som kurort och närheten till havet är den springande punkten. Även vår plats i Lilla Apelviken har något alldeles unikt. Det visste vi redan tidigt 1900-tal och därför vill vi också uppmärksamma och dela med oss av vår historia som vi är stolta att över att föra vidare.

Mycket har hänt genom åren, men en sak vet vi säkert. Sanden spolas fortfarande ut i havet och följer med in igen med vågorna. Strandgräset vissnar och kommer tillbaka vår efter vår. Solen går upp inåt land dag efter dag och sänker sig i havets horisont, i stiltje och storm.

Varmt välkomna att fira med oss – hos oss, och ta del av vår anrika plats och historia.

sanatorie_fastningen

Ta del av vår unika historia

Vår historia följer två olika historiska spår, som sedan kommer att vävas samman i och med att Kusthotellet invigs 1992. Den ena delen är vår spahistoria, som går tillbaka ända till 1800-talets början och berör kurbadandet med behandlingar som massage och tångbad.

Den andra delen handlar om vår fantastiska plats som vi finns på idag. Att det vilade någonting speciellt över jordplätten som vårt hotell har sin plats på kom en läkare vid namn Johan Severin Almer underfund med redan i början av 1900-talet. Det var då han öppnade Kustsanatoriet Apelviken, som vår kurort först hette. Att han valde just den här platsen berodde på hans fasta övertygelse om att sol, frisk luft, salta bad och näringsrik kost hade stor inverkan på hälsan. En helande livsåskådning som vi bär med oss än idag.   

Här kan du läsa mer om vår historia, från 1800-talets kurbadande till 1900-talets Kustsanatorium som vi har fått möjlighet att förvalta.

Foton från vår historia är hämtade från boken Apelviken - från kustsanatorium till Kurort. De flesta fotona är tagna av Matilda Ranch eller är inlånade av patienter och anställda vid Kustsanatoriet. 

Bilder genom historien

varbergs-kusthotell-(28)

Lyssna och upptäck historia

Upptäck vår plats och lyssna på hotellets historia och vad platserna runt omkring har att berätta. I 12 avsnitt tar Peter Börjesson dig runt på en digital historievandring. Lyssna där du är eller ta dig runt med hjälp av kartan.

varbergs-kusthotell-(43)

Bläddra i vår jubileumstidning

Vår jubileumstidning är en hyllning till vår plats, vårt arv och vår personal. Här kan du bläddra mellan nutida och dåtida historia och bl.a. få en överblick över byggnaderna på området.

Möt våra kollegor som firar 30 år

Spabehandling i Varberg | Varbergs Kusthotell

Tångbad - vår äldsta behandling

Spabehandling med tångbad har en lång tradition i Varberg, och fanns med när första varmbadhuset öppnades år 1822. Vi är stolta att föra den vidare och det är en av våra mest omtyckta behandlingar. Tången är förutom vacker, även mycket rik på oljor, mineraler och spårämnen, som är bra för din hud. Dessa ämnen frigörs med det varma badvattnet. Sågtången är skördad på ett ansvarsfullt sätt i havet utanför av Bosse, vår egen tångfiskare. 

varbergs_kusthotell_hav-(2)

En del av Comwell Hotels sedan 1996

Vi är stolta över att vara en del av hotellkedjan Comwell som med mer än 50 års erfarenhet inom hotell- och konferens. Alla Comwells hotell har sin egen karaktär, stämning och atmosfär. Men en sak som alla har gemensamt är det goda värdskapet, servicen och den professionella personalen. 

Ta del av vårt nyhetsbrev