havet är en del av vårt spa

Välkommen till ett unikt Thalasso-spa

Människor har i århundraden nyttjat havet för dess hälsofrämjande egenskaper. Från de kunskaperna och traditionerna har Thalasso-terapin utvecklats. Terapin använder marina element i behandlingar och upplevelser, så som havsvatten, lera och tång tillsammans med de gynsamma egenskaperna hos solljus och luften vid kusten. 

Att vara ett Thalasso-spa innebär att:

 • Du hittar oss intill det fantastiska havet. Våra gäster har närhet till havsbad och frisk havsluft.  
 • Vi använder renat och uppvärmt havsvatten i vår inomhuspool och i spabehandlingar.
 • Vi erbjuder spabehandlingar med med marina produkter som tång, salt och lera som är rika på nyttiga mineraler och spårämnen.
Spabehandling i Varberg | Varbergs Kusthotell

Upplevelser i Thalasso-spa

Vatten och hav

Direkt från Kattegatt lånar vi vattnet till vår uppvärmda havsvattenpool där du kan njuta i 32-gradigt havsvatten. Havsvattnet med sin höga salthalt har antiseptiska egenskaper och innehåller viktiga mineraler som är hälsosamma för vår hud och vår kropp. Temperaturväxlingar i kalla och varma pooler och flera upplevelseduschar bidrar till Thalasso-upplevelsen. Havet finns alltid på nära avstånd.    

Värme

Njut av värmen i ångbastun, i pausbastun med behagliga 50 grader eller i varmbastun som håller 80 grader. Delta i en basturitual i vårt kallbadhus, där våra spaterapeuter leder ritualer med inslag av tång, salt eller is. Från bryggan utanför kallbadhuset kan du avsluta bastubadet med ett dopp i havet. Temperaturväxlingarna mellan värme och kyla ger ett adrenalinpåslag och en känsla av att vara oslagbar. 

Spabehandling

Kombinera ditt spabesök med en välgörande spabehandling. Tiden Är Din är en spabehandling helt utformad efter dina behov, där du väljer fokusområde, kropp, ansikte eller fot. Behandlingsformerna i Tiden är din är många: djupgående oljemassage, kroppskrubb med havssalt eller lerinpackning för att nämna några. Vill du ta med dig en vän eller partner så kan ni njuta tillsammans på en duo-behandling. Spabehandling måste förbokas.

Träning

I Thalasso-entrén ingår fria träningspass och tillgång till vårt inomhus- och utomhusgym. Delta i en gruppträning med rörelse och rytmer, ett svettigt spinningpass för flåset eller fokusera på andningen på yogapasset. I våra gym kan du lägga upp träningen som du själv önskar. Runt hotellet finns en vacker natur för njutningsfulla promenader eller löprundor. 

Återhämtning

När du vill dra dig undan en stund, sluta ögonlocken och ta några djupa andetag, finns här rum för vila och återhämtning. Sjunk ner i bäddarna i relaxavdelningen och låt ljusinsläppet från verandans stora fönster fylla dig med ny energi. I spaloungen kan du slå dig ner för en lugn stund. Under sommarhalvåret öppnar vi upp till vår ljuvliga spaträdgård med hängmattor och soldäck. Där kan du hitta din plats i solen. 

Spa i Varberg | Varbergs Kusthotell

Detta finns i vårt spa

I vårt Thalasso-spa finns alla tänkbara underbara sinnliga upplevelser, både utomhus och inomhus:

 • Havsvattenpool 32 grader
 • Varm- och kallpool
 • Champagnebubbelpool
 • Ångbastu, pausbastu 50 grader, varmbastu 80 grader
 • Upplevelseduschen Sensory Sky 
 • Fotbad
 • Kallbadhus med bastu vid havet.
 • Badbrygga vid havet
 • Dagliga basturitualer 
 • Flera behandlingsrum för spabehandlingar
 • Ett flertal spabehandlingar med marina inslag med fokus på helkropp, ansikte eller fot.
 • Spaträdgård med hängmattor och soldäck
 • Relaxavdelning och spalounge
 • Träningssalar för gruppträningspass 
 • Inomhus- och utomhus gym
varbergs-kusthotell-(11)

Basturitualer

Njut av en äkta thalassoupplevelse med havsbad, salt och is i vår bastu precis vid havet i vårt kallbadhus.

Våra basturitualer leds av en bastuvärd som guidar er genom en härlig upplevelse i bastun. Vi börjar med att hälla vatten blandat med aromadofter på bastuaggregatet. Med hjälp av handduksviftningar får vi upp en skön temperatur i bastun. Ni får sedan beroende på tema skrubba eller smörja in er med mentol, salt eller is. Därefter är det dags för ett dopp i havet. Vi avslutar med att värma oss i bastun igen. 

Vi leder flera basturitualer varje dag. Ritualerna har ett begränsat antal platser. Du anmäler dig till basturitalen på plats på hotellet, senast 30 minuter före ritualen startar. Tider för dagsaktuella basturitualer finns i anslutning till spaavdelningen. 

En unik historia | Varbergs Kusthotell

Vår spahistoria

Att vi använder havet för energigivande, välgörande och avslappnande upplevelser är inget nytt. Vi förädlar de spa- och kurtraditioner som funnits lokalt i Varberg i mer än 200 år. Vi är stolta över att vara en del av Varbergs unika och levande spa- och havsbadmiljö.

Gamla och nya spatraditioner

Hälsobrunnen Svartekällan

Varbergs startade sitt anseende som en hälsosam ort, när stadens naturliga källa, Svartekällan i Apelviken, började brukas som hälsokälla i början på 1800-talet. Källan fick ryckte om sig att kunna bota sjukdomar och skydda mot ondska. Att "dricka brunn" var på modet, det gjorde man gärna till en härlig supé i gröngräset. Svartekällans brunn var i bruk 1811-1888 och lockade många hälsogäster till staden. 

Varm- och kallbadhusen uppkomst

Under mitten av 1800-talet hade både järnvägarnas tillkomst och ångbåtstrafiken fått reslusten till Varberg att öka kraftigt. Därför bestämde staden att bygga både ett nytt modern varmbadhus och ett kallbadhus som stod klara år 1886. Här erbjöds gästerna gyttje- och tångbad, massagerum, bastur, flera duschar och varma och kalla havsbad. Badhusen hämtade inspiration från den högstående islamiska badkulturen. 

Badgästernas antal ökade med flera hundra och både celebriteter och kungar besökte staden. Det betydde mycket för Varbergs rykte som framstående kurort.

Kustsanatoriet grundas

I början av 1900-talet spreds turberkulosen i Sverige. Varbergsläkaren Johan Severin Almer, grundade 1902 Kustsanatoriet i Apelviken för fattiga barn som på grund av dålig kost och bristande hygien lättare smittades av turberkulosen. Bra kost, sol, havsbad och gymnastik var den rekommenderade behandlingen, fram tills dess att effektiva läkemedel utvecklades i mitten av 1900-talet.

Varbergs Kusthotell huserar idag i byggnaderna som Johan Almer lät grunda. Vi har honom att tacka för vårt havsnära läge och för våra vackra byggnader med sina generösa ljusinsläpp.

Havsbaden ökar i popularitet

Möjligheten att så småningom kunna resa med tåg, bil och cykel förde människorna från inlandet ut till kusten och stränderna. Badandet utvecklades mer och mer till ett folkligt nöje och från slutet av 1930-talet blir det en självklar del av sommarlivet i takt med att alla får lagstadgad semester. Under 50-talet börjar badgästerna anlända med husvagn till stadens campingplatser. Kiosker, restauranger, hotell och sommarhus blir en del av badmiljön. Varberg ständer fylls av besökare från när- och fjärran. 

Från kurort till spa-stad

Kurortslivet har förändrats från 1800-talets bot och bad till 2000-talets njutning och avkoppling i moderna spa-anläggningar. Varberg är idag en modern spa-stad med flera spaanläggningar som för vidare stadens badtraditioner på sina egna vis. 

Dagens Thalasso-spa

Från början av 2000-talet har Kusthotellets egna moderna Thalasso-spa bjudit besökare på havsnära välmående. Våra klassiska behandlingar som tångbad, kallbad, bastubad och massage bottnar i en lång spatradition. 

Fastän dåtidens baderskor är utbytta till certifierade spaterapeuter, så är grunden för vårt spa, Thalasso-terapin eller hälsa från havet, fortfarande den samma, och löper som en röd tråd genom seklen.


Minska klimatavtrycket och ta med egen spatoffla

Årligen har vårt hotell slängt 2,5 ton spatofflor av plast. Det är tofflor som våra gäster lämnar kvar på hotellet och inte vill ta med sig hem. Det är ett onödigt resursslöseri som måste få ett stopp. Med hjälp från er gäster kan vi skapa nya mer hållbara beteenden och upplevelser.

En viktig och betydelsefull insats som vi ber dig om är att ta med dig dina egna spa-tofflor när du besöker oss. Det går bra med vilka tofflor som helst, bara de är rena och tål fukt inne på spa. Då minskar vi vårt klimatavtryck och sparar in på naturresurser och avfall.